Isnin, 20 Julai 2009

RESEPI DONUT KENTANG

BAHAN2..
1 biji kentang sederhana besar, di rebus..
then blend dengan 1 cawan air panas.
dlm mangkuk besar, CAMPURKAN ; 1/3 cwn minyak masak
1/4 cwn susu pekat manis
1/2 cwn air suam 2 sdb gula 1/2 paket mauripan
sedikit garam dan kentang yg dah di blend tadi
then masukkan 500g tepung,
masukkan sikit2... (x perlu habiskan tepung...adunan ni mmg sikit lembik.. tp thru experience..lebih lembik doh,lebih lembut donut nya nnt)..
( tambah sikit lagi tepung.. klu tak reti nak handle doh yg lembik...
TAPIII.. donut tetaplah lembut ) biarkan doh naik sekli ganda..
then bulat2 kan... biar dia naik lagi sekali...
then buat lubang sebelum digoreng...
klu doh melekat2 ditgn.. boh la tepung utk elak dia melekat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan